poniedziałek, 29 października 2012

Cukinia z prowansalskim akcentem

Mój mało warzywny Duży uwielbia tę wersję cukinii. Lubimy kiedy plasterki są tak różnie podsmażone-jedne już zbrązowiałe i miękkie, inne zaś delikatnie chrupiące i rzeźkie. Niesamowicie ubogaca smak tej potrawy  meksykańska sól jalapeno, którą dodaję też do grzanek towarzyszących zupie dyniowej. Można jednak użyć chilli w proszku, jeśli ma być "z pazurem".



Składniki:
cukinie - 2 -3 szt
zioła prowansalskie
sól lub sól jalapeno lub sól z chili
czosnek - 2,3 ząbki
oliwa

Na patelni rozgrzej oliwę. Kiedy jest trochę rozgrzana, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki. Podsmaż przez chwilkę i wrzuć cukinię pokrojone w plastry 3 mm. Posyp solą i ziołami prowansalskimi. Smaż mieszając od czasu do czasu aż warzywo zmięknie. Serwuj od razu.








2 komentarze:

  1. bardzo lubię cukinię, latem często ją grilluję, ale taka z patelni też musi być smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale komponuje się z ziołami prowansalskimi.Polecam!

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)