środa, 20 czerwca 2012

CURRY ROGAN JOSH, PUSZYSTY RYŻ, SURÓWKA Z MARCHEWKI, PLACKI CHAPATI


Testuję kolejną potrawę z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Wkomponowuje się ona doskonale w konkurs "Indyjsko-polska bonanza", więc zgłaszam ją:) 
Nie zachwyca mnie kiszona cytryna w tym przepisie ale jak ma być po indyjsku, to jest!



4-6 osób 
Produkty:
Curry:
  • 2 cebule – 0,20 zł
  • 1 średnia dynia piżmowa – przyjmijmy ceną ok. 8 zł
  • 1 mały kalafior – 6,90 zł
  • opcjonalnie: 1 świeża czerwona papryczka chili (ja nie dodawałam)
  • 4 ząbki czosnku – 1 zł
  • pęczek świeżej kolendry – 4,49 zł
  • ½ słoika (1/2 x 283g) pasty rogan josh firmy Patak’s – 7,50 zł
  • 1 puszka (400g) ciecierzycy – 3,50 zł
  • 100g umytego młodego szpinaku – 4 zł
  • 500g jogurtu naturalnego – 3,60 zł
  •  
  • Ryż:
  • 1 kubek ryżu basmati – 2 zł
  • kilka całych goździków 
  • Surówka:
  • garść płatków migdałowych
  • 5-6 marchewek – 1,50 zł
  • 1 świeża czerwona papryczka chili – 1,70 zł
  • pęczek świeżej kolendry – 4,49 zł
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  • Chapati:
  • 1 opakowanie placków chapati
  • kurkuma, do oprószenia
  • Kiszona cytryna:
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • ¼ świeżej czerwonej papryczki chili – 0,50 zł
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz
dodatkowe koszty: 5 zł
RAZEM:  55,98 zł   od osoby: 4 osoby –13,99 zł  6 osób – 9,33 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.  Zagotuj wodę w czajniku. Postaw duży garnek na dużym ogniu. Włącz piekarnik na 180C. Załóż do malaksera grubą tarkę.
Curry:  Obierz cebulę i pokrój w plasterki, wrzuć do dużego garnka, dolej trochę wody i sporo oliwy. Ostrożnie przekrój dynię piżmową w poprzek. Aby oszczędzić czas, wykorzystaj tylko górną część bez pestek; dolna część schowaj do lodówki na inną okazję. Przekrój górną część dyni (bez obierania) wzdłuż na 4 części i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Dorzuć je do garnka. Odkrój łodygę kalafiora, usuń zewnętrzne liście, pokrój warzywo  na kawałki wielkości kęsa i wrzuc do garnka. Jeśli chcesz, by curry było ostrzejsze, dorzuć chili pokrojone w plasterki. Wyciśnij nieobrane ząbki czosnku. Zachowaj kilka listków kolendry do przybrania, a resztę drobno posiekaj (razem z łodyżkami) i dorzuć do garnka. Dolej ok. pół litra wrzątku, dodaj pastę rogan josh i ciecierzycę z zalewą. Dopraw, dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj intensywnie i szybko, od czasu do czasu mieszając.
Ryż:  Wsyp kubek ryżu do średniego garnka, dodaj trochę oliwy i iklika goździków. Zalej 2 kubkami wrzątku (użyj tego samego kubka, co do ryżu). Posól, przykryj i gotuj na średnim ogniu 7 minut. Zagotuj wodę w czajniku.
Chapati: Włóż zgnieciony kawałek papieru do pieczenia pod kran, a następnie rozłóż go płasko. Ułóż na nim chapali w stosik, skrapiając każdy placek oliwą i posypując odrobiną kurkumy. Owiń w papier i włóż na środkową półkę piekarnika.
Surówka: Upraż migdały na małej patelni na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Przesyp do miseczki. Umyj i przytnij marchewki. Zetrzyj je w malakserze razem z chili (bez szypułki i nasion, górną 1/3 częścią pęczka kolendry i obranym imbirem. Przesyp do salaterki.
Curry:  Dodaj trochę wody, jeśli jest zbyt suche. Wymieszaj i przykryj.
Ryż: Po 7 minutach zdejmij garnek z ognia i zostaw pod przykryciem na kolejne 7 minut. Ryż dojdzie i stanie się puszysty, o orzechowym posmaku.
Surówka: Skrop ja oliwą extra vergine i posól. Posyp odrobiną drobno startej skórki z cytryny i wyciśnij sporo soku. Dobrze wymieszaj. Posyp uprażonymi migdałami oraz połową zachowanych listków kolendry i postaw na stole.
Curry: Zdejmij pokrywkę. Czy konsystencja jest odpowiednia? Jeśli nie, możesz dolać troche wrzątku lub pognieść część warzyw, w zależności od tego, jaka chcesz uzyskać teksturę. Skosztuj i dosól, jeśli trzeba. Dodaj szpinak i wymieszaj.
Kiszona cytryna: Pokrój cytrynę na ósemki i usuń pestki. Pokrój w cienkie plasterki cytrynę i ćwiartkę chili. Postaw patelnię, na której prażyłeś migdały, z powrotem na średnim ogniu. Skrop oliwą i wsyp nasiona gorczycy, kurkumę, chili w plasterkach i pokruszoną suszoną chili. Kiedy mieszanina zacznie skwierczeć, dodaj cytrynę, posól, policz do dziesięciu, zdejmij z ognia i przełóż do miski, żeby przestygła.
Podawanie: Przelej połowę jogurtu do miseczki. Skrop go oliwą extra vergine i postaw na stole z papa damami i kiszoną cytryną. Wyciągnij chapati z piekarnika i połóż na stole. Przełóż ryż i curry do dużych salaterek. Posmaruj curry resztą jogurtu i posyp pozostałymi listkami kolendry i podaj ryż. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Widzę że miałaś o wiele więcej cierpliwości do testowania przepisów Jamiego :) My przerobiliśmy chyba wiekszosc z kurczakiem, ale gdy doszliśmy do ryb i jagnięciny nasz budżet nie wytrzymał :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do testowania i do pisania potem długich przepisów. I jeszcze liczenia cen! Za jakiś czas mam zamiar wrócić do testowania tych potraw..

      Usuń
  2. It's remarkable for me to have a website, which is useful designed
    for my experience. thanks admin

    Feel free to surf to my blog :: bankruptcy lawyer attorney

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)